Saturday, September 28, 2013

When the Gods Rejoice: A Concert honouring the Hellenes of the World Tonight at the HerodeionTonight at 9.00 pm at the Theatre of Herodes Atticus instead of its usual Makrinisia in Olympia in August, Hellenes of the World will be hosting a concert honouring Global Greek artists and musicians with a special tribute to our wonderful Mikis Theodorakis

 ΗΡΩΔΕΙΟ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 9:00μμ

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΛΥΠΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΑ ΜΑΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ, ΠΟΙΗΤΕΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΙ, ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΙ

ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ  


Εδώ και 23 χρόνια ο απόδημος ελληνισμός γιορτάζει στο ξωκλήσι της ξενιτιάς στον Αη Γιάννη στα Μακρίσια της Ολυμπίας στις αρχές Αυγούστου. 

Φέτος η Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού που αποτελεί θεσμό μεταφέρεται και στο Ηρώδειο με μία συναυλία, που πραγματοποιείται στις 28 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένηστους μεγάλους Έλληνες που λάμπρυναν με την παρουσία και το έργο τους τη χώραμας στο εξωτερικό. Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών και είναι αφιερωμένη στους «Έλληνες του Κόσμου»: ΘόδωροΑγγελόπουλο, Οδυσσέα Ελύτη, Κωνσταντίνο Καβάφη, Νίκο Καζαντζάκη, Μιχάλη Κακογιάννη, Μαρία Κάλλας, Ιάκωβο Καμπανέλη, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Διονύσιο Σολωμό, αλλά και στους ΒασίληΒασιλικό, Κώστα Γαβρά, Νάνα Μούσχουρη, Βαγγέλη Παπαθανασίου κ.ά. 

Η συναυλία περιλαμβάνει ειδικό, πιο εκτενές αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος στήριξε με το έργο του και την παρουσία του τη γιορτή του ΑπόδημουΕλληνισμού στην Ολυμπία όλα τα χρόνια της διοργάνωσης της. Τα τραγούδια τουαφιερώματος θα ερμηνεύσει η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, η οποία θα αφιερώσει το τραγούδι του συνθέτη «Το γελαστό παιδί» στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. 

Τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έχει προσκληθεί για να δώσει το παρόν, θα τιμήσουν στην συναυλία οι Έλληνες της διασποράς.  

Το κορυφαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός διοργανώνεται για τη δημιουργία, στα Μακρίσια της Ολυμπίας, γλυπτού αγάλματος για τον Ελληνισμό της Διασποράς που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς και την παρουσίαση του προγράμματος έχει ο στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος, εμπνευστής της γιορτής του Απόδημου Ελληνισμού στα Μακρίσια.

Στη συναυλία λαμβάνουν μέρος η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Έμμετρον»,  με μουσική επιμέλεια του Μανώλη Γεωργοστάθη. Οι τραγουδιστές: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αρλέτα, Μελίνα Ασλανίδου, Πέτρος Γαϊτάνος, Βασίλης Γισδάκης, Φωτεινή Δάρρα, Κώστας Καράλης, Βασιλική Καρακώστα, Βασίλης Λέκκας, ΛαυρέντηςΜαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, Μιχάλης Τζουγανάκης, Δημήτρης Ψαριανός.   

Επίσης οι συνθέτες Μανώλης Καραντίνης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βασίλης Σαλέας, ΓιάννηςΣπανός, Σάκης Τσιλίκης. Οιηθοποιοί Ζέτα Δούκα, Σταύρος Ζαλμάς, ΕύαΚοταμανίδου, Όθωνας Μεταξάς, Άννα Φόνσου. 

Η Χορωδία ΟΣΕ με μαέστρο τον Αιμίλιο Γιαννακόπουλο και επίτιμο μαέστρο την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου και η Μικτή Χορωδία Πύργου με μαέστρο τον Θεόδωρο Παναγόπουλο. 

Ποιήματα τους απαγγέλουν οι ποιητές μας: Τίτος Πατρίκιος, Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ και Γιώργος Μαρκόπουλος. Έργα τους πουλειτουργούν ως σκηνικό της μουσικής παράστασης έδωσαν οι ζωγράφοι: Δημήτρης Μυταράς, Χρίστος Καράς, ΓιώργοςΣταθόπουλος και Δημήτρης Κούκος.

«Είναι σημαντικό που συγκεντρώνεταιτόσος κόσμος κάθε χρόνο σ ένα τόσο όμορφο μέρος και φεύγει το μήνυμα τουελληνικού πολιτισμού και φτάνει στους απόδημους έλληνες σε όλη τη γη», έχει δηλώσει ο Μίκης Θεοδωράκης για την γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού στην Ολυμπία και συνεχίζει:  «Νοιώθωκι εγώ απόδημος κατά κάποιο τρόπο γιατί έχω ζήσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Η ποιότητα των εκδηλώσεων στο ξωκλήσι της ξενιτειάς όλα αυτά τα χρόνια δείχνειότι το ελληνικό πνεύμα ακόμα ζει. Ο Γιάννης Τζουανόπουλος ακούραστος καιδημιουργικός κατάφερε να συγκεντρώσει σ αυτές τις εκδηλώσεις τους κορυφαίουςτου ελληνικού πολιτισμού και τον τιμά αυτή του η πρωτοβουλία, όπως τιμά την περιοχή και την Ελλάδα ολόκληρη»

Να τονίσουμε, τέλος, ότι εδώ και 23 χρόνια, αδιάλειπτα,  «Οι Φίλοι του Αη Γιάννη» - «Το ξωκλήσι της ξενιτιάς», διοργανώνουν υπό την Αιγίδα των Υπουργείου Εξωτερικών, Πολιτισμού,της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, τουΣυμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και της ΕΡΑ, τη «Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού» στο ξωκλήσι της ξενιτιάς τον Αη Γιάννη στα Μακρίσια της Ολυμπίας στις Αρχές Αυγούστου.

Πρόκειται για τη κορυφαία γιορτή – θεσμό του Απόδημου Ελληνισμού όπου οι Έλληνες της διασποράς συναντούν την πατρίδα μέσααπό την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Τίμησαν με την παρουσία τους και τιμήθηκαν απότους Έλληνες της διασποράς οι μεγάλες μορφές του Ελληνικού Πολιτισμού, όπωςΜίκης Θεοδωράκης, Ιάκωβος Καμπανέλης, Αντώνης Σαμαράκης, Κώστας Γαβράς, ΖυλΝτασέν, Μιχάλης Κακογιάννης, Δημήτρης Μυταράς, Γρηγόρης Μπιθικώτσης και άλλοι. Ησυναυλία στο Ηρώδειο στις 28 Σεπτεμβρίου είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη μεγάλη γιορτή του απόδημου ελληνισμού.

Ώρα έναρξης συναυλίας: 9.00 μ.μ.

Τιμέςεισιτηρίων:60 (Διακεκριμένη), 40 (Α’ ζώνη),  30 (Β+Γ’ζώνη), 15 (Άνω διάζωμα) και 10 ευρώ (φοιτητικό - ανέργων).
Προπώληση:
- Εκδοτήρια: Ταμεία Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου39, Στοά Πεσμαζόγλου, Αθήνα & Ταμεία Ηρωδείου)
- Καταστήματα Public & Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου
- Τηλ.: 210 3272000
- Online πωλήσεις στο:www.tickethour.comAt Global Greek World, We ♥ Greece...and it shows! 
© GlobalGreekWorld 2013 All Rights Reserved

No comments:

Post a Comment

We welcome feedback from our readers, but please keep your comments polite and respectful. Anonymous comments will be evaluated and published only if considered appropriate.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IMAGES OF GREECE ...ABROAD

IMAGES OF GREECE ...ABROAD
Archangel Michael's Shrine, Tarpon Springs, Florida, USA

25th March Parade To Cenotaph Wellington, New Zealand

25th March Anniversary Parade, Wellington, New Zealand